Korytarze w Przystanku Morena

zdjęcie blog
 

Dziś chciałbym pochwalić się naszą koncepcję klatki schodowej w Przystanku Morena. Poświęciliśmy mnóstwo czasu na dyskusjach oraz wypiliśmy litry kawy, aby wspólnie, w zespole zadbać o formę i detale projektu. W jednym jesteśmy zgodni: w żadnym wypadku nie wolno bagatelizować potencjału dekoracyjnego ciągów komunikacyjnych.



W zależności od układu budynku, jego stylu oraz budżetu, klatka schodowa może prezentować się różnie. Naszym zdaniem, sposób aranżacji przestrzeni wspólnych ma niewątpliwy wpływ na jakość życia lokatorów. Realizacja przestrzeni wspólnej, dzięki zastosowaniu praktycznych rozwiązań i pomysłowego konceptu, przyczynia się do uzyskania „efektu premium” inwestycji.


Dlaczego detale są takie ważne?


Celem projektu było uzyskanie wysokiego poziomu estetycznego części wspólnych. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby po przekroczeniu progu naszej inwestycji Przystanek Morena, byli Państwo pozytywnie zaskoczeni kreatywną formą lobby. Ta część to zapowiedź domowego ogniska. Już tu znajdą się meble wypoczynkowe, biblioteczka z książkami, ciekawe oświetlenie i przestrzenna ściana z betonu komórkowego. Tuż za lobby jest winda, która przemieści Państwa na właściwą kondygnacje. Aranżacja powiela się na piętrach, które różnią się jednak detalami.

Po wyjściu z windy, oczom odwiedzających budynek ukaże się widok Gdańska w artystycznej interpretacji gdańskiego fotografa.

Idąc z duchem współczesnych trendów, zaproponowaliśmy czerń jako kolor wystroju ciągów komunikacyjnych. W tej ciemnej tonacji zagraliśmy jasnym światłem, wykorzystując technologię led, przy podświetleniu styku ściany z sufitem. Daje to plastyczną formę światła liniowego wzdłuż kamiennej podłogi. 

Oprócz kwestii wizualnych, plusem była praktyczność tego rozwiązania. Nie zapalając światła głównego można bezpiecznie przemierzyć korytarz, docierając do swoich drzwi.

Projekt przewiduje dla każdych drzwi frontowych „otulinę” z czarnego spieku kamiennego. Na lewej jej części znajduje się dzwonek oraz wyraźny numer mieszkania. W środku belki zastosowaliśmy cienką świetlną linię. Ułatwi ona wprowadzenie klucza do zamka. Drzwi wejściowe będą też posiadać możliwość zamontowania modułu zdalnego sterowania zamkiem. 

 
zobacz też: światło kreuje wnętrze

Zobacz inne nasze artykuły:

zdjęcie blog
Home office – kącik do pracy
Czytaj
zdjęcie blog
Światło kreuje Twoje pozytywne samopoczucie
Czytaj
zdjęcie blog
Pierwsze mieszkanie „Przystanek Morena”
Czytaj

Zobacz nasze mieszkania

Zobacz